mat8833 pisze:"Gdyby wszystko bylo po Chrześcijańsku jak jest w Biblii to nie byłoby takich problemów. Feudalizm jest całkowicie sprzeczny z Ewangelia ale był sztandarowym dziełem KRK" Zgadzam się

A co do IIRP mam wrażenie, że jest to zbyt bardzo idealizowany przez praktycznie wszystkich okres. Owszem było to jedne z bardziej liberalnych państw, niestety w przypadku Polski nie trwało to długo.. Podczas rządów Piłsudskiego (luteranina) kościół katolicki nie miał za wiele do powiedzenia, wszystko jednak zmieniło się diametralnie po śmierci Marszałka czyniąc Polskę właściwie państwem narodowo-katolickim.. Mam materiały i gazety z tego okresu, wiele dowiedziałem się ze wspomnień mojej prababci, jak KrK namawiał do dyskryminacji Żydów, protestantów, prawosławnych, szeroko pojętej lewicy.. Zakończono politykę Piłsudskiego polegającą na lawirowaniu między ZSRS a III Rzeszą, narzucano mniejszością mówienie po polsku (co doprowadziło do powiększenia nienawiści zwłaszcza między Polakami, a Ukraińcami co wiadomo jak się skończyło, a dotychczas wierna Polsce mniejszość niemiecka zaczęła się od niej odwracać), możesz poczytać choćby o akcji burzenia cerkwi i przymuszonego "nawracania" na katolicyzm (w większości Polaków) - ciekawa strona:
http://www.cerkiew1938.pl . Ta polityka doprowadziła ten kraj do upadku..
Wyczuwam tu tyle nienawiści do Kościoła katolickiego.
Pragnę nadmienić, iż gdyby nie Kościół katolicki, to naród Polski nie przetrwałby okresu zaborów.
Po śmierci Piłsudskiego Polska z dnia na dzień nie stała się państwem narodowo - katolickim. Po śmieci Piłsudskiego władzę w Polsce nadal sprawowali ludzie związani z sanacją - Prezydent Mościcki (okres urzędowania - 1926 - 1939), jak również premierzy Marian Zyndram - Kościałkowski oraz Felicjan Sławoj - Składkowski. Wracając do tematu Polska od zawsze była katolicka i nie zmienili tego ludzie Piłsudskiego, ani jego śmierć.
Nienawiść pomiędzy Polakami a Ukraińcami wprowadzili zaborcy - Sowieci i Naziści. Naziści tworząc specjalne oddziały złożone z ukraińskich nacjonalistów nawoływali do wrogości i niszczenia narodu polskiego. Również przywódcy cerkwi ukraińskiej nawoływali do nienawiści wobec ludności polskiej w imię wolności i niezależności narodu ukraińskiego.
O ile jest mi wiadomo przywódcy kościoła katolickiego II RP widząc narastający antysemityzm, raczej nawoływali do życia w zgodzie, czego przykładem jest II WŚ i heroizm narodu polskiego w ratowaniu Żydów. Antysemityzm bardziej zarzucić można Protestantom, którzy popierali Hitlera i program NSDAP ( żeby nie być gołosłownym
viewtopic.php?t=5568). Oczywiście nie mam tu na myśli wybielania wszystkich katolików, bo żadna grupa społeczna nie jest idealna - byli dobrzy i źli katolicy. Odebrać kościołowi katolickiemu nie możecie faktu, iż :
- katolicy w najtrudniejszych okresach dziejów świata ponosili największe ofiary w imię Chrystusa;
- katolicy w imię wiary oddawali życie ratując żydów.
Również przykłady katolików, którzy żyli wiarą i oddali życie za wiarę i ojczyznę np. o. Kolbe, Stanisław Sojczyński (ps. Warszyc), Łukasz Ciepliński (ps. Pług), Witold Pilecki.
- Dominus regat vos et nihil vobis deerit.
- Wy macie wskrzesić ducha katolickiego i być jako świece płonące w ciemnym miejscu.