Czy gdyby nie grzech to istnielibyśmy?
Myślę że wiecie co to efekt motyla, jeśli nie to sobie wygooglujcie.
Więc, gdyby nie grzech to Kain nie zabiłby Abla a co się z tym wiąże prawdopodobnie nie zostałby poczęty Set, więc czy w związku z tym istnielibyśmy? Co o tym sądzicie?
Czy istnielibyśmy?
-
- wyznanie: Brak_denominacji
Czy istnielibyśmy?
Rzymian 1 24-25
Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. 25 Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen
Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. 25 Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen
Re: Czy istnielibyśmy?
To trochę zależy od tego, jak według ciebie działa dawanie człowiekowi ducha przez Boga, są dwa popularne poglądy
-Bóg tworzy ducha w jakimś momencie, czy to poczęcie, czy narodziny
-Bóg daje ducha, który już dawno został stworzony, istnieje tyle duchów, ile ludzi będzie w całej historii świata, i potem Bóg przydziela je do jakiegoś ciała
Generalnie obie te rzeczy to mocne teoretyzowanie, osobiście nie mam zdania i nie sądzę, żeby takie teorie miały jakiś sens, bo i tak tego się nie dowiemy. Druga sprawa-nie możemy mówić o "byciu ja" w jakiejkolwiek innej sytuacji, niż nasza. Jeśli w jakimś momencie życia, poszedłeś do sklepu x a nie y, to gdybyś poszedł do y już nie byłbyś tym, kim jesteś teraz, bo już coś się różni, a to mogłoby mieć nawet bardzo duże konsekwencje. Myślenie o takich tematach w zasadzie jest nawet ciekawe, ale szybko kończymy zabawę, bo dochodzimy do momentu w którym zdajemy sobie sprawę, że możemy powiedzieć jedynie "nie wiem". Tyle ode mnie.
-Bóg tworzy ducha w jakimś momencie, czy to poczęcie, czy narodziny
-Bóg daje ducha, który już dawno został stworzony, istnieje tyle duchów, ile ludzi będzie w całej historii świata, i potem Bóg przydziela je do jakiegoś ciała
Generalnie obie te rzeczy to mocne teoretyzowanie, osobiście nie mam zdania i nie sądzę, żeby takie teorie miały jakiś sens, bo i tak tego się nie dowiemy. Druga sprawa-nie możemy mówić o "byciu ja" w jakiejkolwiek innej sytuacji, niż nasza. Jeśli w jakimś momencie życia, poszedłeś do sklepu x a nie y, to gdybyś poszedł do y już nie byłbyś tym, kim jesteś teraz, bo już coś się różni, a to mogłoby mieć nawet bardzo duże konsekwencje. Myślenie o takich tematach w zasadzie jest nawet ciekawe, ale szybko kończymy zabawę, bo dochodzimy do momentu w którym zdajemy sobie sprawę, że możemy powiedzieć jedynie "nie wiem". Tyle ode mnie.
"Nie troszczcie się o nic, ale we wszystkim w modlitwie i błaganiach z dziękczynieniem powierzcie prośby wasze Bogu. A pokój Boży, który przewyższa wszelki rozum, strzec będzie serc waszych i myśli waszych w Chrystusie Jezusie."
- Pielgrzym_diakon
- wyznanie: Protestant
- O mnie: Uratowany od drugiej śmierci dzięki łasce
Re: Czy istnielibyśmy?
wyczekujący pisze:Więc, gdyby nie grzech to Kain nie zabiłby Abla a co się z tym wiąże prawdopodobnie nie zostałby poczęty Set, więc czy w związku z tym istnielibyśmy? Co o tym sądzicie?
Wyczekujący, czy jesteś w stanie przedstawić rozumowanie które doprowadziło do takiego miejsca? Czy chodzi może o werset z Rodzaju 4:25b gdzie Ewa wypowiada się następująco: "Bóg dał mi innego potomka zamiast Abla, którego zabił Kain." Czy chodzi o stwierdzenie że Set był zamiast Abla więc jeśli nie zginąłby Abel, to set by się nie urodził? Czy dobrze rozumiem punkt wyjścia do efektu motyla o którym piszesz?
Jeśli o ten fragment chodzi, to chciałbym zacząć od tego, że imiona w kulturze Hebrajskiej miały konkretne znaczenie w odróżnieniu od tego, jak my dziś nadajemy imiona. W większości nasze imiona to wybór z jakiegoś ogólnie przyjętego zestawu imion i nie posiadają głębszego znaczenia. Imię "Set" według tłumaczenia dosłownego z komentarzem EiB oznacza "dany". W tym momencie cały werset który brzmi "I obcował Adam jeszcze raz z żoną swoją, a ona urodziła syna i dała mu imię Set, mówiąc: Bóg dał mi innego potomka zamiast Abla, którego zabił Kain." byłby bardziej wytłumaczeniem dlaczego Set otrzymał takie imię a nie stwierdzeniem o tym, że Set był w zamian za Abla. Przynajmniej ja tak rozumiem tą kwestię.
"Kto bowiem jako niewolnik został powołany w Panu, ten jest wyzwoleńcem Pana. Podobnie kto jako wolny został powołany, jest niewolnikiem Chrystusa." 1 List do Koryntian 7:22
"Odkryłem, że Diakon był prawdziwym misjonarzem, o obliczu raczej smutnym, ożywiającym się kiedy mówił o Bogu. Wtedy jego twarz rozjaśniała się i nie można było powstrzymać go od mówienia. Opowiadał mi o Bogu i człowieku, jego pochodzeniu i historii. Przytaczał przykłady zaczerpnięte z Biblii." - Siergiej Kurdakow, "Przebacz mi Nataszo"
"Odkryłem, że Diakon był prawdziwym misjonarzem, o obliczu raczej smutnym, ożywiającym się kiedy mówił o Bogu. Wtedy jego twarz rozjaśniała się i nie można było powstrzymać go od mówienia. Opowiadał mi o Bogu i człowieku, jego pochodzeniu i historii. Przytaczał przykłady zaczerpnięte z Biblii." - Siergiej Kurdakow, "Przebacz mi Nataszo"
Wróć do „Gdybolologia - Krolowa Nauk :)”