Luna pisze:...
Jeśli chodzi o KEA, to raczej pozostaniesz anonimowa, chyba że sama podejdziesz do księdza i wykażesz chęć rozmowy. Pewnie zaprosi Cię na spotkania dla osób chcących przejść na protestantyzm (u nas w Toruniu takie są).
U baptystów są spore szanse, że ktoś Cię zauważy i zagada, pewnie to będzie pastor, ale w moim przypadku inne osoby też się do mnie odwracały i witały. Tutaj z pewnością anonimowa nie będziesz

.
Co do ubioru to wybierz taki, jaki czujesz, że powinnaś mieć, ale raczej skromny.
Po nabożeństwie zazwyczaj jest czas na luźne rozmowy przy kawie i herbacie, ja zazwyczaj na rozmowach spędzam tyle samo lub więcej czasu, co trwa nabożeństwo

i wracam do domu po 3-4 godzinach.
Warto pytać o działalność zboru, spotkania w tygodniu, jakieś utarte zwyczaje. Ważna sprawa, czy zbór jest w ekumenii z KRK, czy jest charyzmatyczny (ale u baptystów tego raczej nie ma), w jakim kierunku podąża (czy jest reformowany czy nie). Wymień się mailami z pastorem i innymi, gdy dopadnie Cię jakieś pytanie o Słowo Boże lub zbór to zawsze można napisać.

Nie ma co się bać, strach ma wielkie oczy. Łatwo mi mówić, gdy już jestem po kilku spotkaniach, ale ja też jestem z tych nieśmiałych (choć inni twierdzą, że tego po mnie nie widać).
Powodzenia!