Oczywiście mile będą widziane komentarze.
Zapraszam do udziału w poznawaniu Tajemnic PISMA ŚWIĘTEGO
Tu mam coś do napisania; jestem przeciwny mieszaniu filozofii ze świętym Słowem Bożym. Ono nie zawiera filozofii, ono zawiera prawdę. Filozofia jest systemem myślenia stworzonym przez człowieka; zawsze muszę wyjaśniać ludziom czym jest filozofia bo nie zdają sobie sprawy z tego że sama idea filozoficzna jest sprzeczna z myśleniem ludzi wiary. Filozofia jest formułowaniem światopoglądu w oparciu o ludzki intelekt, natomiast wiara naszemu jedynemu Bogu opiera się o objawienie i prawdy dane od samego Boga poprzez jego Słowo. Tu tkwi zasadniczy konflikt pomiędzy filozofią i wiarą chrześcijańską. Niektórzy próbują łączyć filozofię z wiarą chrześcijańską tworząc coś co nazywa się filozofią chrześcijańską, ale to jest potworek który w perspektywie zniekształca wiarę.Zbyszekg4 pisze:5-min_optimized.png
To kolejna ciekawostka - na dalsze zapraszam co dnia![]()
Jeśli ktoś ma coś do napisania, to proszę...
KAAN pisze: jestem przeciwny mieszaniu filozofii ze świętym Słowem Bożym. Ono nie zawiera filozofii, ono zawiera prawdę.
Gdyby... Zauważ, że walka pomiędzy wiarą i ideologią świata odbywa się na takich samych zasadach jak walka w obecnej polityce; piękne hasła służą przykryciu czegoś paskudnego co wykręca prawdę na lewą stronę. Z filozofią jest tak jak z komunizmem który głosi równość, braterstwo, a niektórzy piszą że Pan Jezus był pierwszym komunistą. Jednak przy głębszym przyjrzeniu się tematowi widzimy podstęp spowodowany zmianą podmiotu będącego centrum idei, oraz zmianę znaczenia terminów. W definicji filozofii mamy ideę "umiłowanie mądrości"; umiłowanie jakiego podmiotu? Boga i jego mądrości? Nie! To jest umiłowanie mądrości ludzkiej, ludzkiego rozumu, dlatego filozofia tak bardzo rozwinęła się w okresie renesansu kiedy odrzucono Boga a skierowano się ku humanizmowi. Drugim terminem w tej definicji jest "mądrość", która dla nas wierzących jest skupiona w Bogu, a w filozofii skupiona jest w doskonalącym się umysłem ludzkim. To doskonalenie bierze się ze swego rodzaju treningu "filozofowania" (troszkę strywializowane pojęcie) w przeciwieństwie do Bożej mądrości, która jest udzielana przez Ducha Świętego zbawionym.Zbyszekg4 pisze:KAAN pisze: jestem przeciwny mieszaniu filozofii ze świętym Słowem Bożym. Ono nie zawiera filozofii, ono zawiera prawdę.
Zacytuję definicję słowa:
Filozofia (stgr. φιλοσοφία od: stgr. φίλος – "miły, ukochany" i stgr. σοφία – "mądrość", tłumaczone jako „umiłowanie mądrości”) – systematyczne i krytyczne rozważania na temat podstawowych problemów i idei, dążące do poznania ich istoty, a także do całościowego zrozumienia świata.
Jeśli by się tylko trzymać samego słowa "filozofia", to nie jest ono niczym złym..
To pytanie jest klasycznym błędem myślenia w stosunku do fenomenu istnienia filozofii, co krótko wyjaśniłem powyżej. Zdaję sobie sprawę z tego że pozornie to pytanie jest poprawne, ale zawiera w sobie odpowiedź i emocjonalny ładunek i wiem że nie jest to twój "produkt" ponieważ to pytanie prawie zawsze pojawia się w dyskusji nad tym tematem.. Wręcz pięknym - bo czyż "umiłowanie mądrości" to coś złego?!
Wiem ze autor nie miał złych intencji pisząc o filozofii, ale wskazuje to na sposób jego myślenia i w jaki sposób został wychowany intelektualnie. Wielu dobrych chrześcijańskich pisarzy jest nazywanych filozofami chrześcijańskimi i sami siebie też tak określają, ale ja widzę niebezpieczeństwa dotykania się filozofii zgodnie z tym co pisał apostoł Paweł:Ale faktycznie masz sporo racji, gdy piszesz (w dalszej części komentarza), że ma filozofia swoją "ciemną stronę", której nie wolno mieszać z prawdą Bożego Słowa!
Nie wiem, co miał autor tej ciekawostki, jaką podałem na grafice, na myśli, gdy pisał o tym, co jest w ostatnim zdaniu tam widocznym, ale myślę, że nic złego...
Paweł w Atenach cytował filozofów greckich; znał ich nauki; ale oczywiście nie przedkładał tego ponad Boże Słowo!
KAAN pisze:Znowu muszę się wypowiedzieć co do treści przekazu; jedna mała uwaga językowa w stosunku do użycia słowa "również", chyba to błąd co najmniej stylistyczny bo chrześcijanie nie uczestniczą "również" w nowym przymierzu ( w domyśle także w starym), to jest możliwy celowy zabieg autora który jest, jak rozumiem, adwentystą i wyznaje np. konieczność przestrzegania sabatu.
Nowe przymierze jest dokładnie określone w przekazie ewangelicznym:
Ewangelia św. Mateusza 26:28 Albowiem to jest krew moja nowego przymierza, która się za wielu wylewa na odpuszczenie grzechów
List do Hebrajczyków 9:20 Mówiąc: To jest krew przymierza, które Bóg dla was ustanowił.
Przymierze jest zawarte przez przelaną krew Pańską. W tekście na obrazku nie ma wskazania na krew Pańską, a powinno być.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości