|
Kilka pytań o protestantyzm. |
| Autor |
Wiadomość |
Tegono

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:17 Kilka pytań o protestantyzm.
|
|
|
Hej! od kilku miesięcy poważnie zastanawiam się nad sensem mojej wiary. Odczuwam, że KRK nie jest dla mnie właściwą drogą. Byłem nawet u spowiedzi, porozmawiać o tym z księdzem. spędziłem blisko 30 minut w konfesjonale i nic. Cały czas czuje, że bliżej mi do protestantyzmu.
Mam więc kilka pytań:
1) Czym jest małżeństwo w protestantyzmie i czy można wziąć np. drugi ślub w kościele?
2) Czy protestanci czynią jakiś znak (znak krzyża w KK) przed np. modlitwą, w trakcie nabożeństwa?
3) Wybieram się niebawem na nabożeństwo. Jak ma się zachować? trochę się boję.
4) Czy mogę przystąpić do sakramentu ołtarza?
5) A jak wygląda spowiedź "na ucho"? w konfesjonale czy normalnie prosto w oczy?
To narazi wszystkie pytania choć w głowie mam ich pełno
Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź na kilka pytań |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Ewangelicko-Augsburski
|
|
|
|
 |
Jowi
zbawiona

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 11 Sty 2008 Posty: 252 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:32
|
|
|
Ja też mam pytanie: dlaczego protestantyzm jest Ci bliższy?
1) Że co? Że masz żonę i czy możesz mieć dwie żony? No tak to nie.
2) Nie.
3) Normalnie. Tak jak zachowujesz się w domu i na ulicy.
4) Co to jest sakrament ołtarza?
5) Nie ma żadnej spowiedzi. |
_________________ "Nie odstępujcie od Niego, idąc za marnością, za tym, co nie pomoże i nie ocali, dlatego że jest marnością."(1Sm12:21)
 |
|
|
|
| |
|
|
Wyznanie: Inne protestanckie
|
|
|
|
 |
fantomik
Ps 121:1-2 | Neh 8:10

Pomógł: 243 razy Wiek: 32 Dołączył: 20 Sty 2008 Posty: 15423
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:42
|
|
|
Spowiadaj się przed Bogiem -- tylko on ma moc odpuszczania grzechów. Co do nabożeństwa -- nie bój się, nikt tam Tobie krzywdy nie zrobi Jeśli chodzi o Wieczerzę Pańską to uczestniczą w niej zwykle tylko ochrzczeni na własne wyznanie wiary w wieku świadomym. (najlepiej na ten czas po prostu usiądź i się pomódl)
Pozdrawiam,
f. (moje dwa grosze) |
_________________ "Cóż zatem Ateny mają wspólnego z Jerozolimą? Cóż Akademia z Kościołem? Cóż heretycy z chrześcijanami?" — Tertulian
"...ilość nieprawdziwych informacji na temat teologii Kalwina jakie zostały podane jest wystarczająca aby wielokrotnie udowodnić jego doktrynę totalnej deprawacji!" — J.I. Packer
"Take a quiet moment to yourself today. Read a book. Sip a latte. Look out the window. (Then do the same thing, every single day, for the rest of your life.)" — Susan Cain
Nehemiah 8:10: I rzekł im Nehemiasz: Idźcie, spożywajcie potrawy świąteczne i pijcie napoje słodkie - poślijcie też porcje temu, który nic gotowego nie ma: albowiem poświęcony jest ten dzień Panu naszemu. A nie bądźcie przygnębieni, gdyż radość w Panu jest waszą ostoją.
|
|
|
|
| |
Wyznanie: Brak_denominacji
|
|
|
|
 |
Jowi
zbawiona

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:46
|
|
|
| Ale on idzie do KEA... nie wiem jakie oni tam mają zwyczaje. Trzeba zwołać LuterAnkę... |
_________________ "Nie odstępujcie od Niego, idąc za marnością, za tym, co nie pomoże i nie ocali, dlatego że jest marnością."(1Sm12:21)
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
Tegono

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:51
|
|
|
Konkretnie to idę do kościoła Ewangelicko - Augsburskiego.
Co do Eucharystii to spotkałem się z różnymi stwierdzeniami. Czytałem, że mogą iść osoby po I komunii później znalazłem, że mogą iść osoby po chrzcie.
| Jowi napisał/a: | | Że co? Że masz żonę i czy możesz mieć dwie żony? No tak to nie. |
chodziło mi bardziej o rozwód i ponowne małżeństwo. |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Ewangelicko-Augsburski
|
|
|
|
 |
Jowi
zbawiona

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:51
|
|
|
Odpowiedź od Haereticusa:
1) Małżeństwo w protestantyzmie przede wszystkim nie jest sakramentem. I tu jest podstawowa różnica. Biblia daje wskazówki dotyczące małżeństwa - jakie powinno być. Pozostawia tylko jeden powód zerwania związku - niewierność. Myślę, że to jest ciekawy artykuł: http://www.nadzieja.pl/rodzina/czego_uczy.html
2) Nie. Czynienie takich znaków jest wprawdzie bardzo starą tradycją - sprzed przeszło 1000 lat, co znajduje poświadczenie w tym, że i prawosławie ma ten zwyczaj - tam gesty są jeszcze bardziej rozbudowane. Prawosławni czynią znak krzyża po wielokroć - a nie jest to jedyny gest. W dodoatku jest często używany specyficzny układ palców w tym geście. Jakkolwiek jest to stara tradycja, to nic nie wskazuje na to, by taki znak czynili pierwsi chrześcijanie. Tak naprawdę zresztą najprawdopodobniej nie używali oni znaku krzyża w żadnej formie. Krzyż jako symbol pojawił się dużo później. I nie ma to żadnego zwiazku z tym, że musieli się kryć ze swoją wiarą - zwłaszcza w Rzymie - przez kilka pierwszych wieków. Nie czynimy znaku krzyża, bo zwyczajnie nie jest on do niczego potrzebny, Bóg nic takiego nie wymaga.
3) Kilka lat temu miałem okazję być na nabożeństwie w katedrze mariawickiej w Płocku. Nie bardzo wiedziałem jak mam się zachować. Spytałem księdza (mariawickiego), który mnie oprowadzał. Odpowiedział: "Prosze zachowywać się tak, jak u siebie w kościele, a będzie OK". Myślę, że to dobra i uniwerslana rada, która się sprawdzi i w tym przypadku!
4) Sakrament ołtarza = komunia... Tu trzeba zwrócić uwagę, że protestanci róznie podchodzą do tego, czym jest Wieczerza pańska. Luteranie rozumieją ją podobnie jak katolicy. Z tą róznicą, że w ich nauczaniu jest to realnie krew i ciało Chrystusa tylko podczas spożywania. Nie wiem, czy dialog ekumeniczny katolicko - luterański jest już na tyle zaawansowany, że jest interkomunia (czyli, że luteranin może przyjmowac komunię katolicką i na odwrót)... Najlepiej zapytaj o to księdza luterańskiego.
5) W kościołach protestanckich nie ma "spowiedzi usznej". jest spowiedź powszechna - przed Bogiem. Oczywiście, w miarę potrzeb, można poprosić ksiedza o rozmowę duszpasterską.
Z pozdrowieniami |
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
Jowi
zbawiona

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:53
|
|
|
P.S. O ile rozumiem można brać drugi ślub, jeśli:
a) wcześniejszy zwiazek nie był zawarty w kościele
b) jeśli doszło do rozpadu małżeństwa z powodu zdrady małżeńskiej.
Ale w tej kwestii powinni się wypowiedzieć bardziej kompetentni ludzie. |
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
fantomik
Ps 121:1-2 | Neh 8:10

Pomógł: 243 razy Wiek: 32 Dołączył: 20 Sty 2008 Posty: 15423
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 16:57
|
|
|
Jeśli chodzi o podpunkt "a" to osobiście nie widzę związku -- ślub jest ślubem bez względu na rodzaj podpisanego papierka czy jego brak. To nie jest tylko jakaś umowa cywilno-prawna.
1 Moj. 2:24 (BW)
24. Dlatego opuści mąż ojca swego i matkę swoją i złączy się z żoną swoją, i staną się jednym ciałem.
Pozdrawiam,
f. (moje dwa grosze) |
_________________ "Cóż zatem Ateny mają wspólnego z Jerozolimą? Cóż Akademia z Kościołem? Cóż heretycy z chrześcijanami?" — Tertulian
"...ilość nieprawdziwych informacji na temat teologii Kalwina jakie zostały podane jest wystarczająca aby wielokrotnie udowodnić jego doktrynę totalnej deprawacji!" — J.I. Packer
"Take a quiet moment to yourself today. Read a book. Sip a latte. Look out the window. (Then do the same thing, every single day, for the rest of your life.)" — Susan Cain
Nehemiah 8:10: I rzekł im Nehemiasz: Idźcie, spożywajcie potrawy świąteczne i pijcie napoje słodkie - poślijcie też porcje temu, który nic gotowego nie ma: albowiem poświęcony jest ten dzień Panu naszemu. A nie bądźcie przygnębieni, gdyż radość w Panu jest waszą ostoją.
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Puritan
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 17:15
|
|
|
| fantomik napisał/a: | | 1) Czym jest małżeństwo w protestantyzmie i czy można wziąć np. drugi ślub w kościele? |
Ślub jest jeden, rozwód można wziąć tylko w wypadku cudzołóstwa małżonka/i.
| Cytat: | | 2) Czy protestanci czynią jakiś znak (znak krzyża w KK) przed np. modlitwą, w trakcie nabożeństwa? |
Modlitwa jest własnymi słowami i zazwyczaj z zamkniętymi oczyma.
| Tegono napisał/a: | | 3) Wybieram się niebawem na nabożeństwo. Jak ma się zachować? trochę się boję. |
Może to strach przed wstąpieniem do niewłaściwego kościoła?
| Tegono napisał/a: | | 4) Czy mogę przystąpić do sakramentu ołtarza? |
Nie. Do Wieczerzy Pańskiej przystępować mogą tylko osoby narodzone na nowo.
| Tegono napisał/a: | | 5) A jak wygląda spowiedź "na ucho"? w konfesjonale czy normalnie prosto w oczy? |
Nie ma czegoś takiego jak spowiedź. W momencie nawrócenia masz darowane wszystkie grzechy. Chrześcijanie wyznają swoje grzechy Bogu i nie mają obowiązku mówić o nich innym ludziom. |
_________________ Blog Poszukiwania Forum Ewangeliczne |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Ewangelicznych Chrześcijan
|
|
|
|
 |
chrześcijanin
Kurs Biblijny: http://kb.skroc.pl

Pomógł: 24 razy Dołączył: 13 Cze 2008 Posty: 3451 Skąd: okręgi niebiańskie Ef2:6
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
Hallers
........
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 18:06
|
|
|
Sama liturgia w KEA, podobna jest do liturgi w jakiej uczestniczyłeś w kościele rzymsko-katolickim, i z pewnością nie musisz się obawiać że popełnisz jakąś gafę ... o ile zapamiętasz że w tym kościele nie robi się znaku krzyża .
Musisz też wiedzieć o kilku rzeczach. Po pierwsze : zaraz po wejściu do kościoła powinieneś natrafić na półkę na której leżą Śpiewniki. Weź jeden ze sobą i usiądź w ławce.
Ja będąc pierwszy raz na nabożeństwie w KEA nie wiedziałem o tym że są one niezbędne i usiadłem sobie w ławce. Przyniosła mi go wtedy jedna miła kobieta ze stwierdzeniem "Widzę że jest pan u nas po raz pierwszy".
Po drugie : w widocznym miejscu będzie też umieszczona tablica ze spisem pieśni i modlitw jakie się będzie odmawiało podczas nabożeństwa z tego właśnie Śpiewnika.
Być może wygląda to dość skomplikowanie ale tak nie jest, poza tym z doświadczenia wiem że zawsze znajdzie się obok Ciebie ktoś kto pomoże Ci z tym śpiewnikiem.
Do sakramentu ołtarza to możesz do niego przystąpić i nikt Ci z tego powodu problemów czynić nie będzie. |
|
|
|
 |
Puritan
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 18:19
|
|
|
| chrzescijanin napisał/a: | | A modlitwa płynąca z wiary uzdrowi chorego i Pan go podźwignie; jeżeli zaś dopuścił się grzechów, będą mu odpuszczone. Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim i módlcie się jedni za drugich, abyście byli uzdrowieni. Wiele może usilna modlitwa sprawiedliwego. (Jak. 5:15-16) |
Ja osobiście rozumiem ten fragment jako zachęcenie do wyznawania swoich grzechów innym, a nie jako nakaz.
| chrzescijanin napisał/a: | | Oczywiscie - nie wiem jak w KEA - ale w biblijnym chrzescijanstwie jest miejsce na wyznawanie grzechow jednej osoby przed druga. |
U polskich luteran jest taki paragraf:
| Cytat: | § 103
1. Biskupi i duchowieństwo parafialne oraz katecheci według właściwości terytorialnej w zwiastowaniu Ewangelii i nauczaniu Słowa Bożego zobowiązani są podkreślać znaczenie spowiedzi dla życia wiary, szczególnie zaś wskazywać na katechizmową możliwość przystępowania przez każdego chrześcijanina do spowiedzi indywidualnej zakończonej absolucją. |
Co oznacza, że praktykują oni spowiedź podobną do katolickiej, a odbywa się ona w takich oto konfesjonałach - to z pewnością nie jest biblijna praktyka.
 |
_________________ Blog Poszukiwania Forum Ewangeliczne |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Ewangelicznych Chrześcijan
|
|
|
|
 |
chrześcijanin

Pomógł: 24 razy Dołączył: 13 Cze 2008 Posty: 3451 Skąd: okręgi niebiańskie Ef2:6
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 18:38
|
|
|
| Puritan napisał/a: | | a nie jako nakaz |
| chrzescijanin napisał/a: | | Wyznawajcie |
Jesli jest rozkazujacy tryb - bez dodatku "zalecam aby rozwazyc abyscie ewentualnie wyznawali" to taki wniosek jak Twoj jest niepuprawniony i na wyrost. | Puritan napisał/a: | | praktykują oni spowiedź podobną do katolickiej |
nie wiem czy tak jest
Osobiscie - a nie jestem w KEA - wyznaje grzechy braciom i jesli rodzaj grzechu nie jest tego typu ze nie przystoi - to i siostrom. Zgodnie z Biblijnym Slowem.
Oczywiscie slowo "spowiedz" niesie ze soba niebiblijne tresci - bo to slowo kojarzy sie w jezyku polskim glownie z prawoslawnymi i katolickimi praktykami zwiazanymi z calym rytualem szmatek do calowania.
|
_________________ Wierz w Pana Jezusa Chrystusa a będziesz zbawiony
cms|skr328|PL50950Wroclaw68
Zapraszam 11-14 luty na wykłady Maxa Billetera na Śląsku LINK: http://skroc.pl/3fb2
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
julaine
still of the world

Pomogła: 18 razy Dołączyła: 12 Sty 2008 Posty: 1548
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 20:24
|
|
|
| w życiu nie całowałam żadnej szmatki. |
_________________ "niewierzący o Bogu pisze, jak daltonista o kolorach" - KAAN
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
chrześcijanin

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 20:47
|
|
|
| julaine napisał/a: | | w życiu nie całowałam żadnej szmatki |
A ja przez 18 lat swojego katolicyzmu wielekroc. Od tego co sie nazywa pierwsza komunia swieta - nie rzadziej niz raz na miesiac (a jak wieksza swiadomosc to czesciej) spowiadalem sie. Najczesciej byl to ostatni piatek miesiaca - nasza klasa z religii (a wtedy chodzilem na religie do salki przy budynku koscielnym) cala miala spowiedz uszna - wlacznie z podbijaniem karteczki. Zawsze bylo calowanie szmatki ktorej kolor zmienial sie kilka razy w roku. Taka szmatke calowalem okolo 120 razy (12 miesiecy razy 10 lat czasu jaki uplynal od tego co nazywaja 'pierwsza komunia' do nawrocenia na chrzescijanstwo). |
_________________ Wierz w Pana Jezusa Chrystusa a będziesz zbawiony
cms|skr328|PL50950Wroclaw68
Zapraszam 11-14 luty na wykłady Maxa Billetera na Śląsku LINK: http://skroc.pl/3fb2
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|