nadrozd pisze:Proroctwa Bibli wypałniaja sie w 100% mimo że opisuje rzeczy które sa ponad naturalne .
Możesz podać przykład takiej nadnaturalnej rzeczy, która została dokładnie przepowiedziana i która dokładnie się wypełniła?
Z góry odrzucam coś, co jest przepowiedziane w jednym miejscu biblii, a wypełnione w innym jej miejscu i nie mające żadnych pozabiblijnych na to dowodów.
nadrozd pisze:Dowody na prawdziwośc sa na wyciągniecie ręki. AUtor ksiazki ja uwairygadnia bo to co tam pisze sie spełnia w praktyce

A kto jest autorem? Przecież autorów jest wielu i w większości nie są znani...
Gdzie są te dowody na prawdziwość wszystkich nadnaturalnych zjawisk, ludzi, zwierząt, rzeczy, które są opisywane w biblii?
nadrozd pisze:Ludzie którzy spisali te wszystkei relacje mimo że sie nie znali spisali dzieło mega spojne i konkretne.
Spójność książki napisanej przez wielu autorów to nic ponad naturalnego.
Zauważ, że kanon biblijny to zbiór przeróżnych tekstów zebrany do kupy przez ludzi, dłuższy czas po ich powstaniu.
Ci selekcjonerzy nie wzięli do kanonu wszystkich tekstów jakie postały o ich Bogu tylko wybierali te, które są ze sobą najbardziej spójne.
Ewangelii w NT jest 4, a tych poza kanonem dodatkowo kilkadziesiąt! A więc mamy do czynienia ze spójnością zaplanowaną, wyselekcjonowaną...
nadrozd pisze:Jest to ksiązka która istnieje w najwiekszej ilości kopi żródłowych ...
No i o czym to świadczy? Że jest "boska"?
nadrozd pisze:Poznanie tej ksiązki wymaga troche wysiłku a ty go nie wykonałeś, twoj wybór.
Przyznaję, nie jestem ekspertem od biblii. Czytuję ją.
Ale nie o tym jest ten wątek.
Ja się niezmiernie dziwię gdy ktoś z góry zakłada, że dana książka jest na 100 % nieomylna i pod to założenie dopasowuje sobie światopogląd.
Zauważ również, że jest wielu ekspertów biblijnych, którzy uważają ją za wspaniały zbiór starożytnej literatury, ale nic poza tym.
Pomimo, że znają ją bardzo dobrze, nie przypisują jej żadnego boskiego pochodzenia.
Ba! Właśnie dlatego, że ją i jej pochodzenie dobrze znają - to tego nie robią.