Poczytaj, może znajdziesz tam odpowiedź na część Twoich pytań

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Duchowość
KAAN pisze:Przeczytaj, w całej Biblii jest o duchowości, Biblia jest duchową księgą.
KAAN pisze:Nie ma stanu wiedzy, cały czas operujesz materialistycznymi pojęciami, pisałem ci, że ateista nie może poznać duchowości z definicji.
[/quote]Norbi pisze:
Oliwia pisze:Ja wierzę, że nie istnieje świat nadnaturalny, duchowy, oderwany od naszej rzeczywistości itd.
Jestem naturalistką.
To moje wierzenie jest znacznie bardziej racjonalne od wierzenia w istnienie takiego świata.
Powód jest prosty – nie ma żadnych dowodów by istniały jakieś nadnaturalne światy.
Żeby mieć pogląd na sprawę musisz przeczytać całość, ale dla rozruszania ciekawości przeczytaj pierwszy werset Biblii, powinien ci dać do myślenia. Możesz też przeczytać szczególny fragment z 2M 33 20-23.Oliwia pisze:Może jakieś konkretne fragmenty?KAAN pisze:Przeczytaj, w całej Biblii jest o duchowości, Biblia jest duchową księgą.
To znaczy że Biblia dotyczy spraw duchowych.Co znaczy, że jest duchową księgą?
Nie ma w twoim rozumieniu świata, tej wiedzy nie da się nauczyć z książki, potrzebne są pewne warunki wstępne, żeby ktoś mógł poznać sprawy duchowe potrzebna jest wiara.Jak nie ma żadnego stanu wiedzy ...KAAN pisze:Nie ma stanu wiedzy, cały czas operujesz materialistycznymi pojęciami, pisałem ci, że ateista nie może poznać duchowości z definicji.
Dlatego że sam z góry skazuje się na niewiedzę zakładając nieistnienie Boga Stworzyciela wszystkiego.Dlaczego ateista nie możne poznać duchowości..
Dlatego nie jesteś w stanie poznać tego czym jest duchowość.Ja wierzę, że nie istnieje świat nadnaturalny,
No właśnie.Jestem naturalistką.
Oliwia pisze:Norbi pisze:
Duchowość – pojęcie wieloznaczne :
Duchowość jako nadnaturalna właściwość człowieka
Duchowość jako naturalna właściwość człowieka
Duchowość jako spirytualizm
Duchowość jako praktyka życia
Duchowość jako kategoria egzystencjalna
Duchowość jako towar
Ekonomiczny wymiar duchowości
Psychologia duchowości
Obszerne to pojęcie jak widać![]()
Oliwia pisze:Ja wierzę, że nie istnieje świat nadnaturalny, duchowy, oderwany od naszej rzeczywistości itd.
Oliwia pisze:Jestem naturalistką.
Oliwia pisze:To moje wierzenie jest znacznie bardziej racjonalne od wierzenia w istnienie takiego świata.
Powód jest prosty – nie ma żadnych dowodów by istniały jakieś nadnaturalne światy.
derko pisze: Rozumiem, ze swoje przekonanie o nie istnieniu świata duchowego opierasz na wierze.
No to bardzo racjonalne.
derko pisze:
Nie wiem, czy ktoś poświęcał się takiemu poszukiwaniu?
KAAN pisze:Żeby mieć pogląd na sprawę musisz przeczytać całość, ale dla rozruszania ciekawości przeczytaj pierwszy werset Biblii, powinien ci dać do myślenia.
KAAN pisze:
fragment z 2M 33 20-23.
KAAN pisze:żeby ktoś mógł poznać sprawy duchowe potrzebna jest wiara.
Norbi pisze:Najważniejsze, że możliwe do zdefiniowania. Na tym Ci zależało, prawda?
Norbi pisze:
Słabo, trochę to takie hmm... bezduszne
Już znacznie lepszą opcją jest transcedentalizm
Norbi pisze:
Tylko czy ostry obłęd może ot tak ustąpić po usłyszeniu słów drugiej osoby?
Norbi pisze:
zaufaj Chrystusowi
Oliwia pisze:Norbi pisze:Najważniejsze, że możliwe do zdefiniowania. Na tym Ci zależało, prawda?
Ktoś tu powiedział, że brak wiary w świat duchowy to ateizm. Dlatego należało ustalić czym jest ten duchowy świat. Mnogość definicji i ich bardzo obszerny zakres oznacza, że mało kto byłby ateistą![]()
Słabo, trochę to takie hmm... bezduszne
Już znacznie lepszą opcją jest transcedentalizm
Czemu słabo?
Realnie, prawdziwie. Lepsza gorsza prawda niż mdłe iluzje![]()
Tylko czy ostry obłęd może ot tak ustąpić po usłyszeniu słów drugiej osoby?
Medycyna zna takie przypadki![]()
zaufaj Chrystusowi
On umarł dawno temu i jego proroctwo o rychłym końcu świata się nie sprawdziło. To czemu miałabym mu ufać?
Nie lepiej Mohametowi albo Buddzie, albo lepiej: Trumpowi?
Norbi pisze:Ostatnio poznany, Oficer wydziału zabójstw opowiadał mi, jak znaleźli ciało pozbawione głowy...
I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie sen w którym zmarła postać w tym śnie zaprowadzila go w miejsce gdzie była glowa.
Norbi pisze:Bo jak dla mnie sucho materialistycznie. Nawet pojęcie miłości sprowadzane jest do biologii.
Norbi pisze:Wiesz, w innych miejscach biblii czytamy, że dla Boga dzień jest jak tysiąc lat.
Przeczytaj i pomyśl.Oliwia pisze:Ale dlaczego uważasz, ...KAAN pisze:Żeby mieć pogląd na sprawę musisz przeczytać całość, ale dla rozruszania ciekawości przeczytaj pierwszy werset Biblii, powinien ci dać do myślenia.
Poszukaj w internecie.Która to księga 2M?KAAN pisze: fragment z 2M 33 20-23.
Żeby poznać fizykę musisz uwierzyć ze fizyka jest poprawnym spojrzeniem na świat materialny.Wiara w istnienie świata duchowego żeby poznać świat duchowy, tak?KAAN pisze:żeby ktoś mógł poznać sprawy duchowe potrzebna jest wiara.
Oliwia pisze:Norbi pisze:Ostatnio poznany, Oficer wydziału zabójstw opowiadał mi, jak znaleźli ciało pozbawione głowy...
I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie sen w którym zmarła postać w tym śnie zaprowadzila go w miejsce gdzie była glowa.
WOW. Ciekawą masz pracę!
Oliwia pisze:Takie telepatyczne przekazywanie informacji wydaje mi się bardzo prawdopodobne. Już nie raz czegoś podobnego doświadczyłam. Tzn nie znalazłam ściętej głowy, ale podobne naprowadzanie![]()
Oliwia pisze:Norbi pisze:Bo jak dla mnie sucho materialistycznie. Nawet pojęcie miłości sprowadzane jest do biologii.
To nie tak. Biologia jest tylko bazą. Naszą bazą jest nasz mózg – komputer o niesamowitej mocy na którym w mgnieniu oka realizowane są bardzo złożone algorytmy, np. właśnie emocje, uczucia.
Gdy następuje jakieś uszkodzenie mózgu, to człowiek się zmienia, czasem radykalnie. Znam takie przypadki. To potwierdza, że my to nasze ciało.
Nie wiem czy wiecie, ale mamy już sztuczną inteligencję!
https://deepmind.com/ - firma kupiona ostatnio przez google za 400 mln $.
W skrócie jest to bardzo zaawansowany zestaw algorytmów, który faktycznie uczy się – i to jak!
Pokonał już najlepszych graczy na świecie w GO. Wydawało się to nie możliwe.
Oliwia pisze:derko pisze: Rozumiem, ze swoje przekonanie o nie istnieniu świata duchowego opierasz na wierze.
No to bardzo racjonalne.
Światów duchowych jak dotąd nikt nie dowiódł, a obalić się też nie da, więc pozostają własne odczucia – co jest bardziej prawdopodobne.
Zatem o wiele bardziej prawdopodobne jest, że światy pozamaterialne,duchowe – nie istnieją.
Nie wierzę by istniały. Jestem oczywiście otwarta na zmianę zdania jeśli coś się zmieni ze stanem wiedzy w tej kwestii![]()
Oliwia pisze:derko pisze:
Nie wiem, czy ktoś poświęcał się takiemu poszukiwaniu?
Powiem Ci, że sporo badałam i badam ten temat. Naprawdę mnie to interesuje.
Po intensywnych badaniach doszłam do swoich wniosków. Ludzie bardzo pragną, aby było coś jeszcze po śmierci, aby mogli żyć wiecznie. Ba, też bym chciała! (no może nie wiecznie, ale dłużej niż średnia no i w zdrowiu)
Obstawiam jednak, że nic po śmierci nie ma dla nas. Po prostu nas już nie ma, bo my to nasze ciało.
Tak jak przed urodzeniem nie było nas i nie mamy żadnych wspomnień, tak po śmierci będzie tak samo.
Wróć do „Polemiki z innymi religiami i filozofiami”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 16 gości