PROTESTANCI Strona Główna PROTESTANCI
Miejsce spotkań chrześcijan z kościołów ewangelickich i ewangelicznych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o Luteran
Autor Wiadomość
KAAN 
fundamentalista

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 19:38   

Dawid napisał/a:
To nie ja twierdze. Napisałem, że ludzie oddający swoje życia za Jezusa w pierwszych wiekach chrześcijaństwa wierzyli w realną i substancjalną obecność Jezusa w Eucharystii..
To kłamstwo, nie wierzyli.
Dawid napisał/a:
Następnie powiedziano mi o nich "wilki drapieżne"...
Nie na wierzących, ale na tych co głosili inną ewangelię, którzych słowo Boże nazywa przeklętymi ludxmi.

Hardi 

Ostrzeżeń:
 4/5/9
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:41   

w Skandynawii kosciol luteranski to taki odpowiednik PL kosciola katolickiego, ale osobiscie wybierajac z tych 2, wybralbym kosciol luteranski, bo w nim mozna spotkac znacznie wiecej osob odrodzonych niz w KK, mozna w nim spotkac pastorow naprawde odrodzonych i dobrze gloszocych, nie ma tam kultu Maryjnego itd. krzyze wisza "gole" a nie z podobizna, nie spotkalem tez jakis obrazow, ani balwochwalstwa itd.

http://przemek-owczarski.blogspot.com/

Wyznanie: Kościół Zielonoświątkowy

Bogoljub 

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 19:57   

Hardi napisał/a:
w Skandynawii kosciol luteranski to taki odpowiednik PL kosciola katolickiego, ale osobiscie wybierajac z tych 2, wybralbym kosciol luteranski, bo w nim mozna spotkac znacznie wiecej osob odrodzonych niz w KK, mozna w nim spotkac pastorow naprawde odrodzonych i dobrze gloszocych, nie ma tam kultu Maryjnego itd. krzyze wisza "gole" a nie z podobizna, nie spotkalem tez jakis obrazow, ani balwochwalstwa itd.

Luterańska katedra w Oslo i ołtarz :)

mam pytanie, czy klęczenie przez elementami wieczerzy u luteran podczas przyjmowania to bałwochwalstwo, czy kłanianie się pastora podczas nabożeństwa ołtarzowi i zawieszonemu krucyfiksowi to też bałwochwalstwo? Proszę ekspertów o odpowiedź.

Riddick 
Nie przyszedłem dawać pokoju, ale miecz

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 20:26   

Ile razy trzeba będzie powtarzać, że "luterańskie" kościoły w skandynawi mają tyle wspólnego z nauką Luterańską co kościół rzymskokatolicki z Kościołem Chrystusa?
Ja przyszedłem na świat jako światłość, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. Ew. Jana 12:46
Jezus jest Panem, życiem moim i zmartwychwstaniem
Nie odpowiadam na prymitywne posty...

Wyznanie: Kościół Ewangelicko-Augsburski

Bogoljub 

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 21:08   

! ten ołtarz jest z XVII wieku!

Pedro 
Świadek Panajezusowy

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 21:25   

Riddick napisał/a:
Ile razy trzeba będzie powtarzać, że "luterańskie" kościoły w skandynawi mają tyle wspólnego z nauką Luterańską co kościół rzymskokatolicki z Kościołem Chrystusa?

Wiem, że nie powinienem się tu wypowiadać, chcę tylko poinformować R.:

Luteranie w Polsce komunikują także na klęcząco(przy balaskach lub klęcząc na posadzce) i kłaniają się ołtarzowi.

"107. W czasie „Agnus Dei” komunikanci przystępują do ołtarza i przyklękają, lub w przypadku wielkiej liczby komunikantów podchodzą rzędami do przyjęcia Komunii Świętej." więcej na http://www.luteranie.pl/pl/index.php?D=546

Łk 5:39 Kto się napił starego wina, nie chce potem młodego - mówi bowiem: Stare jest lepsze.
  Wyznanie: Kościół Katolicki

Lash 
Moderator
CHRYSTUSOWY

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 15:24   

Dawid napisał/a:
Gdybym zobaczył w tej chwili Jezusa to moja wiara nie miała by jakiegokolwiek sensu.
Dlaczego?
1. Targały by mną wątpliwości "a może to szatan chce mnie zmylić"
2. "Błogosławieni którzy nie widzieli, a uwierzyli."
Zagalopowałes sie kolejny raz.
Czy wiara apostołów nie miała sensu bo widzieli? :O :eek:
(15) Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia się z nadziei waszej, (16) lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem. Miejcie sumienie czyste, aby ci, którzy zniesławiają dobre chrześcijańskie życie wasze, zostali zawstydzeni, że was spotwarzali. (1 List Piotra 3:15-16, Biblia Warszawska)
  Wyznanie: NewFrontiers

Lash 
Moderator
CHRYSTUSOWY

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 15:26   

Dawid napisał/a:
To nie ja twierdze. Napisałem, że ludzie oddający swoje życia za Jezusa w pierwszych wiekach chrześcijaństwa wierzyli w realną i substancjalną obecność Jezusa w Eucharystii.
Następnie powiedziano mi o nich "wilki drapieżne"...
1. Wskza gdzie używano słowa Realna i co przez nie rozumieli
o substancjonalnej nie ma mowy
jaki jest zakres "pierwszych wieków"
(15) Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia się z nadziei waszej, (16) lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem. Miejcie sumienie czyste, aby ci, którzy zniesławiają dobre chrześcijańskie życie wasze, zostali zawstydzeni, że was spotwarzali. (1 List Piotra 3:15-16, Biblia Warszawska)

Dawid 
Purytanin

Ostrzeżeń:
 3/5/9
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 16:12   

Lash napisał/a:

Przecież wiesz, że to nie o to chodzi...
Ja nie widziałem Jezus moimi oczami chociaż objawia się w moim życiu w różny sposób, podczas Komunii Św. przyjmuje Jego Ciało i pije Jego Krew i wierzę w Boga.

Luter powiedział kiedyś.
"Moim Zbawicielem nie jest ani Chrzest ani wiara, lecz Chrystus, ale zarówno wiara jak i Chrzest są konieczne do zbawienia".
  Wyznanie: Inne protestanckie

Lash 
Moderator
CHRYSTUSOWY

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 16:51   

Dawid napisał/a:
Lash napisał/a:

Przecież wiesz, że to nie o to chodzi...
Ja nie widziałem Jezus moimi oczami chociaż objawia się w moim życiu w różny sposób, podczas Komunii Św. przyjmuje Jego Ciało i pije Jego Krew i wierzę w Boga.

Luter powiedział kiedyś.
"Moim Zbawicielem nie jest ani Chrzest ani wiara, lecz Chrystus, ale zarówno wiara jak i Chrzest są konieczne do zbawienia".
Gdybym wiedział tobym nie pytał !

Hardi 

Ostrzeżeń:
 4/5/9
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 18:18   

Bogoljub napisał/a:
Hardi napisał/a:

Obrazek
Luterańska katedra w Oslo i ołtarz :)

w Oslo nie bylem w kosciele ;-) ale za to bylem w Bergen, Alesund, Molde itd. i tam czegos takiego nie bylo :-) warto tez zwrocic uwage czy aby na pewno to jest kosciol Luteranski, bo znam takich polakow ktorzy chodzili w Molde do KK myslac ze to Luteranski :lol: :mrgreen: dopiero po pol rok sie zorientowali ze to nie ten kosciol :lol: jaja jak arbuzy hehe

http://przemek-owczarski.blogspot.com/

Wyznanie: Kościół Zielonoświątkowy

Eliasz 
protestant z krwi i kości

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 13:23   

Dawid napisał/a:
To nie ja twierdze. Napisałem, że ludzie oddający swoje życia za Jezusa w pierwszych wiekach chrześcijaństwa wierzyli w realną i substancjalną obecność Jezusa w Eucharystii.

Apostołowie w I wieku oddali swoje życie dla Jezusa, a nie wierzyli w substancjalną obecność.

Reformatorzy tacy, jak Jan Hus, czy Jan Wiklif, nie wierzyli w substancjalną obecność, sprzeciwiali się tej nauce i oddali swoje życie za Pana zanim jeszcze wybuchła Reformacja. To była wielka odwaga, bez której nie byłoby Lutra!

Za co Wiklif czy Hus oddali swoje życie dla Chrystusa? Na przykład za to, że wierzyli, iż Chrystus obecny jest duchowo w Wieczerzy Pańskiej, a chleb i wino to tylko "zwykłe" chleb i wino. Za to papiestwo ich zgładziło! Teraz, w Kościele luterańskim wspomina się ich jako męczenników za wiarę w Chrystusa, bo bez nich nie byłoby Reformacji, ani Lutra. Ale według Ciebie to "marzyciele", a ich zwolennicy to "nie protestanci", jak to ująłeś w innym temacie na Forum. Ach, szkoda gadać po prostu. Szkoda gadać z kimś, kto nie ma "ducha Reformatorów" i krwią ich świadectwa wzgardził w tych, którzy wierzą dziś, jak oni przed wiekami!

::SHALOM::
3. SOLA GRATIA — "Gdyż z łaski jesteście zbawieni, przez wiarę. Nie jest to waszym osiągnięciem, ale darem Boga. Nie stało się to dzięki uczynkom [...] A jeśli z łaski, to nie ze względu na uczynki, bo inaczej łaska nie byłaby łaską" (św. Paweł Apostoł, I w. n.e. - Ef 2:8.9; Rz 11:6, przekład EIB).
4. SOLA FIDE — "Wiemy jednak, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia nie dzieki spełnianiu uczynków [...] Dostępuje go tylko dzięki zawierzeniu Jezusowi" (św. Paweł Apostoł, I w. n.e. - Ga 2:16, przekład EIB).
5. SOLI DEO GLORIA — "Ty będziesz składał hołdy Panu, Bogu twemu, i tylko Jemu będziesz cześć oddawał" (Pan Jezus Chrystus, I w. n.e. - Mt 4:10, przekład BWP)

► zapraszam serdecznie na blog baptystów dnia siódmego w języku polskim ◄
  Wyznanie: Baptyści Dnia Siódmego

Dawid 
Purytanin

Ostrzeżeń:
 3/5/9
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 13:47   

(52) Wtedy sprzeczali się Żydzi między sobą, mówiąc: Jakże Ten może dać nam swoje ciało do jedzenia? (53) Na to rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, jeśli nie będziecie jedli ciała Syna Człowieczego i pili krwi jego, nie będziecie mieli żywota w sobie. (54) Kto spożywa ciało moje i pije krew moją, ten ma żywot wieczny, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. (55) Albowiem ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a krew moja jest prawdziwym napojem. (56) Kto spożywa ciało moje i pije krew moją, we mnie mieszka, a Ja w nim.

Czy Jezus powiedział "kto spożywa ducha mego mieszka we Mnie, a Ja w nim"?
Jezus powiedział "Kto spożywa ciało moje i pije krew moją, we mnie mieszka, a Ja w nim".

Eliasz 
protestant z krwi i kości

Wysłany: Pią Lut 12, 2010 14:03   

Dawid napisał/a:
Czy Jezus powiedział "kto spożywa ducha mego mieszka we Mnie, a Ja w nim"?
Jezus powiedział "Kto spożywa ciało moje i pije krew moją, we mnie mieszka, a Ja w nim".

Ducha Chrystusowego można posiadać, a nie spożywać. Tymczasem o spożywaniu mowa jest w kontekście Ciała i Krwi Pańskiej. Nikt nie mówi o spożywaniu Ducha, ale o spożywaniu Ciała i Krwi w duchowy sposób. To zasadnicza różnica. Zarówno reformowana Konfesja Westminsterska, jak i baptystyczna Konfesja Londyńska nauczają o realnym "karmieniu się Chrystusem ukrzyżowanym" w Wieczerzy Pańskiej, ale odbywa się to przez WIARĘ, a nie fakt, że spożywamy chleb i pijemy wino.

Powtarzam: karmienie się Ciałem i Krwią Pańską w Wieczerzy Pańskiej nie polega na spożywaniu chleba i wina. Można spożyć chleb i wino, a wcale nie karmić się Chrystusem ukrzyżowanym. Bo Chrystus obecny jest duchowo i udzielany jest duchowo tym, którzy wierzą, a nie każdemu, kto przyjmuje symbole. Chleb to tylko chleb, a wino - to wino. Ale gdy nasze zmysły spożywają te zwykłe symbole, nasz duch karmiony jest realnym Ciałem i Krwią Pańską. One są przekazywane przez wiarę, a nie przez symbole, które na nie mają wskazywać. Dlatego jest to OBECNOŚĆ DUCHOWA. Jeśli byłoby tak, jak mówisz, to Chrystus zwyczajnie pomylił się w Wieczerniku, gdy stwierdził, że "wypił owoc winorośli". Musiałby powiedzieć, że wypił własną Krew, a tak nie powiedział.

::SHALOM::
3. SOLA GRATIA — "Gdyż z łaski jesteście zbawieni, przez wiarę. Nie jest to waszym osiągnięciem, ale darem Boga. Nie stało się to dzięki uczynkom [...] A jeśli z łaski, to nie ze względu na uczynki, bo inaczej łaska nie byłaby łaską" (św. Paweł Apostoł, I w. n.e. - Ef 2:8.9; Rz 11:6, przekład EIB).
4. SOLA FIDE — "Wiemy jednak, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia nie dzieki spełnianiu uczynków [...] Dostępuje go tylko dzięki zawierzeniu Jezusowi" (św. Paweł Apostoł, I w. n.e. - Ga 2:16, przekład EIB).
5. SOLI DEO GLORIA — "Ty będziesz składał hołdy Panu, Bogu twemu, i tylko Jemu będziesz cześć oddawał" (Pan Jezus Chrystus, I w. n.e. - Mt 4:10, przekład BWP)

► zapraszam serdecznie na blog baptystów dnia siódmego w języku polskim ◄
  Wyznanie: Baptyści Dnia Siódmego

Dawid 
Purytanin

Ostrzeżeń:
 3/5/9
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 16:01   

Zauważ, że w KEA przyjmuje się realnie zarówno chleb i wino jak i realnie ciało i krew. Dochodzi wówczas do tkz. Unii Sakramentalnej. A więc Jezus nie pomylił się mówiąc w wieczerniku, że spożywa owoc winorośli.

Odpowiedz do tematu