|
PROTESTANCI
Miejsce spotkań chrześcijan z kościołów ewangelickich i ewangelicznych
|
|
Serdecznie witam wszystkich |
| Autor |
Wiadomość |
Zbyszekg4
Potrzebuję Boga!

Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lut 2010 Posty: 2691 Skąd: Bielsko-Biala
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 05:59
|
|
|
| Idka napisał/a: | | Nawet byłam bliska udać się osobiście na nabożeństwo u adwentystów, ale pewne nauki głoszone przez to wyznanie były w mojej mentalności, człowieka wierzącego, nie do przeskoczenia. |
Nie wiem czy sobie gola samobojczego nie strzelam (bede atakowany niewybrednie?), ale zapytam o jakich konkretnych naukach myslisz? Moze po latach one sa juz mozliwe do przeskoczenia?...
Dziekuje za cieple przyjecie mnie na tym forum! |
_________________ JEDEN JEST BÓG, JEDEN TEŻ POŚREDNIK MIĘDZY BOGIEM A LUDZMI, CZŁOWIEK, CHRYSTUS JEZUS! (1Tymot. 2:5)
http://www.adwentysci.waw.pl/
 |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
|
|
|
|
 |
Idka
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 15:52
|
|
|
Wiele rzeczy jest do przeskoczenia. Z braku innych alternatyw wyznaniowych, KADS byłby dla mnie do zaakceptowania. Raczej daleka jestem od radykalizmu wyznaniowego . Jesli ktoś deklaruje wiarę w Jezusa Chrystusa, jedynego Zbawiciela i Pełnomocnika wiary oraz kieruje się w życiu radami ze Słowa Bożego, starając się przejawiać w codziennej duchowej egzystencji owoce Ducha Świetego, to ...jest dla mnie bratem lub siostrą w Panu. Różnice w poglądach religijnych, wynikające z odmiennej przynależności wyznaniowej, są dla mnie drugorzędne.
Adwentystami zainteresowałam się z powodu ich powiązań z milleryzmem. Nauka o powtórnym przyjściu Chrystusa zawsze była mi bliska. Myślę, że jest dla mnie istotna obecnie, choć w postrzeganiu i umiejscowieniu adwentu Pana zaszły znaczące zmiany. Największą trudność stanowił dla mnie stosunek adwentystów do święcenia soboty. Radykalizm w podejściu do sabatu oraz nadmierna troska o ciało jako swiątynię ducha, a co za tym idzie konswerwatyne powstrzymywanie się od używek (alkohol, tytoń, kawa, herbata) zraziły mnie do tego wyznania. Poza tym obserwacja tego kościoła, zasłyszane historie osób mających styczność z adwentystami, może częściowo nie do końca sprawdzone plotki, sprawiły, że zaczęłam postrzegać ten kościół w pewnych podobieństwach do dobrze mi znanej grupy wyznaniowej, głoszącej jednozbawczość swej religii. Spotkałam też osobę ekskomunikowaną z KADS...to jakby dopełniło obraz tego koscioła. Ale rozumiem, że ludzie rozgoryczeni i we własnych oczach niesłusznie rozliczeni z pogladów i postępowania, nie są wiarygodnymi informatorami byłego kościoła.
Osobiście do KADS mam stosunek obojętny. Musiałabym bliżej wniknąć w nauki parabiblijne i mieć bezpośredni kontakt z tym kosciołem, aby wypowiadać konkretne zastrzeżenia lub pochlebne opinie pod adresem tegoż wyznania. |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Wolnych Chrześcijan
|
|
|
|
 |
Lash
Moderator CHRYSTUSOWY

Pomógł: 95 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 13614 Skąd: England
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:14
|
|
|
| Witaj |
_________________ (15) Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia się z nadziei waszej, (16) lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem. Miejcie sumienie czyste, aby ci, którzy zniesławiają dobre chrześcijańskie życie wasze, zostali zawstydzeni, że was spotwarzali. (1 List Piotra 3:15-16, Biblia Warszawska) |
|
|
|
 |
Zbyszekg4
Potrzebuję Boga!

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:37
|
|
|
| Idka napisał/a: | | Adwentystami zainteresowałam się z powodu ich powiązań z milleryzmem. Nauka o powtórnym przyjściu Chrystusa zawsze była mi bliska |
Bliskie jest tez przyjscie Pana, wiec delikatnie sugeruje odnowic to oczekiwanie. Szanuje Twojw poglady- agitowal nie bede, sama wybierasz co slusznym Ci sie widzi, i daj Boze by pod tymi wyborami Boza pieczec sie znalazla... |
_________________ JEDEN JEST BÓG, JEDEN TEŻ POŚREDNIK MIĘDZY BOGIEM A LUDZMI, CZŁOWIEK, CHRYSTUS JEZUS! (1Tymot. 2:5)
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Riddick
Nie przyszedłem dawać pokoju, ale miecz

Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Sty 2008 Posty: 1998 Skąd: ja tu tylko przejazdem
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:40
|
|
|
Witaj |
_________________ Ja przyszedłem na świat jako światłość, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. Ew. Jana 12:46
Jezus jest Panem, życiem moim i zmartwychwstaniem
Nie odpowiadam na prymitywne posty... |
|
|
|
| |
|
|
Wyznanie: Kościół Ewangelicko-Augsburski
|
|
|
|
 |
2112
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Gru 2009 Posty: 42
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 17:43
|
|
|
| Idka napisał/a: | Witam również 2112. Miło byłoby, gdyby osoby witające się powiedziały kilka słów o sobie, a obecni forumowicze wykazali się powściągliwością w wyrażaniu uwag, przynajmniej w tym wątku. |
Nie za wiele mogę na razie o sobie napisać, ponieważ żyje z Panem zaledwie od kilku miesięcy. Co to jest w porównaniu z waszymi latami Mam jednak nadzieje że wytrwam na TEJ Drodze. Podzielę się więc może z wami moim umiłowanym fragmentem Pisma (jeżeli można tak w ogóle napisać )
Iz 53, 2-7
Wyrósł bowiem przed nim jako latorośl i jako korzeń z suchej ziemi. Nie miał postawy ani urody, które by pociągały nasze oczy i nie był to wygląd, który by nam się mógł podobać. (3) Wzgardzony był i opuszczony przez ludzi, mąż boleści, doświadczony w cierpieniu jak ten, przed którym zakrywa się twarz, wzgardzony tak, że nie zważaliśmy na Niego. (4) Lecz on nasze choroby nosił, nasze cierpienia wziął na siebie. A my mniemaliśmy, że jest zraniony, przez Boga zbity i umęczony. (5) Lecz on zraniony jest za występki nasze, starty za winy nasze. Ukarany został dla naszego zbawienia, a jego ranami jesteśmy uleczeni. (6) Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich. (7) Znęcano się nad nim, lecz on znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył swoich ust. (8)
Przepraszam Zbyszekg4 że korzystam z Twojego tematu! Mam nadzieje że "nie przeszkadzam"! |
|
|
|
| |
Wyznanie: Brak_denominacji
|
|
|
|
 |
Idka
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 21:57
|
|
|
| Zbyszekg4 napisał/a: | | Bliskie jest tez przyjscie Pana, wiec delikatnie sugeruje odnowic to oczekiwanie. |
Cały czas trwam w oczekiwaniu Pana. Przestałam tylko spekulować i przywiązywać uwagę do wydumanych dat.
| 2112 napisał/a: | | żyje z Panem zaledwie od kilku miesięcy |
Najważniejszy jest sam fakt chodzenia z Panem. "Tak będą ostatni pierwszymi, a pierwsi ostatnimi"(Mat 20:16). Przed Bogiem wszyscy wierzący są równi i otrzymają w jednakowej mierze dar łaski- życie wieczne. Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Wolnych Chrześcijan
|
|
|
|
 |
Zbyszekg4
Potrzebuję Boga!

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 17:14
|
|
|
| 2112 napisał/a: | | Przepraszam Zbyszekg4 że korzystam z Twojego tematu! Mam nadzieje że "nie przeszkadzam"! |
Alez skad, korzystaj do woli... Pozdrawiam serdecznie! Wzrostu duchowego zycze! |
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Zbyszekg4
Potrzebuję Boga!

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 17:18
|
|
|
| Idka napisał/a: | | Cały czas trwam w oczekiwaniu Pana. Przestałam tylko spekulować i przywiązywać uwagę do wydumanych dat. |
Jako adwentysta popieram Cie tutaj zdecydowanie; mamy oczekiwac, mamy byc gotowymi, bez spekulacji nt dat paruzji Pana! |
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|