PROTESTANCI Strona Główna PROTESTANCI
Miejsce spotkań chrześcijan z kościołów ewangelickich i ewangelicznych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Serdecznie witam wszystkich
Autor Wiadomość
Zbyszekg4 
Potrzebuję Boga!

Ostrzeżeń:
 2/5/9
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 05:59   

Idka napisał/a:
Nawet byłam bliska udać się osobiście na nabożeństwo u adwentystów, ale pewne nauki głoszone przez to wyznanie były w mojej mentalności, człowieka wierzącego, nie do przeskoczenia.

Nie wiem czy sobie gola samobojczego nie strzelam (bede atakowany niewybrednie?), ale zapytam o jakich konkretnych naukach myslisz? :?: Moze po latach one sa juz mozliwe do przeskoczenia?... :-D
Dziekuje za cieple przyjecie mnie na tym forum!

Idka 

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 15:52   

Wiele rzeczy jest do przeskoczenia. Z braku innych alternatyw wyznaniowych, KADS byłby dla mnie do zaakceptowania. Raczej daleka jestem od radykalizmu wyznaniowego . Jesli ktoś deklaruje wiarę w Jezusa Chrystusa, jedynego Zbawiciela i Pełnomocnika wiary oraz kieruje się w życiu radami ze Słowa Bożego, starając się przejawiać w codziennej duchowej egzystencji owoce Ducha Świetego, to ...jest dla mnie bratem lub siostrą w Panu. Różnice w poglądach religijnych, wynikające z odmiennej przynależności wyznaniowej, są dla mnie drugorzędne.
Adwentystami zainteresowałam się z powodu ich powiązań z milleryzmem. Nauka o powtórnym przyjściu Chrystusa zawsze była mi bliska. Myślę, że jest dla mnie istotna obecnie, choć w postrzeganiu i umiejscowieniu adwentu Pana zaszły znaczące zmiany. Największą trudność stanowił dla mnie stosunek adwentystów do święcenia soboty. Radykalizm w podejściu do sabatu oraz nadmierna troska o ciało jako swiątynię ducha, a co za tym idzie konswerwatyne powstrzymywanie się od używek (alkohol, tytoń, kawa, herbata) zraziły mnie do tego wyznania. Poza tym obserwacja tego kościoła, zasłyszane historie osób mających styczność z adwentystami, może częściowo nie do końca sprawdzone plotki, sprawiły, że zaczęłam postrzegać ten kościół w pewnych podobieństwach do dobrze mi znanej grupy wyznaniowej, głoszącej jednozbawczość swej religii. Spotkałam też osobę ekskomunikowaną z KADS...to jakby dopełniło obraz tego koscioła. Ale rozumiem, że ludzie rozgoryczeni i we własnych oczach niesłusznie rozliczeni z pogladów i postępowania, nie są wiarygodnymi informatorami byłego kościoła.
Osobiście do KADS mam stosunek obojętny. Musiałabym bliżej wniknąć w nauki parabiblijne i mieć bezpośredni kontakt z tym kosciołem, aby wypowiadać konkretne zastrzeżenia lub pochlebne opinie pod adresem tegoż wyznania.
  Wyznanie: Kościół Wolnych Chrześcijan

Lash 
Moderator
CHRYSTUSOWY

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:14   

Witaj
(15) Lecz Chrystusa Pana poświęcajcie w sercach waszych, zawsze gotowi do obrony przed każdym, domagającym się od was wytłumaczenia się z nadziei waszej, (16) lecz czyńcie to z łagodnością i szacunkiem. Miejcie sumienie czyste, aby ci, którzy zniesławiają dobre chrześcijańskie życie wasze, zostali zawstydzeni, że was spotwarzali. (1 List Piotra 3:15-16, Biblia Warszawska)
  Wyznanie: NewFrontiers

Zbyszekg4 
Potrzebuję Boga!

Ostrzeżeń:
 2/5/9
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:37   

Idka napisał/a:
Adwentystami zainteresowałam się z powodu ich powiązań z milleryzmem. Nauka o powtórnym przyjściu Chrystusa zawsze była mi bliska

Bliskie jest tez przyjscie Pana, wiec delikatnie sugeruje odnowic to oczekiwanie. Szanuje Twojw poglady- agitowal nie bede, sama wybierasz co slusznym Ci sie widzi, i daj Boze by pod tymi wyborami Boza pieczec sie znalazla...

Riddick 
Nie przyszedłem dawać pokoju, ale miecz

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:40   

Witaj :-)
Ja przyszedłem na świat jako światłość, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. Ew. Jana 12:46
Jezus jest Panem, życiem moim i zmartwychwstaniem
Nie odpowiadam na prymitywne posty...

Wyznanie: Kościół Ewangelicko-Augsburski

2112 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 17:43   

Idka napisał/a:
Witam również 2112. Miło byłoby, gdyby osoby witające się powiedziały kilka słów o sobie, a obecni forumowicze wykazali się powściągliwością w wyrażaniu uwag, przynajmniej w tym wątku. :)

Nie za wiele mogę na razie o sobie napisać, ponieważ żyje z Panem zaledwie od kilku miesięcy. Co to jest w porównaniu z waszymi latami :lol: Mam jednak nadzieje że wytrwam na TEJ Drodze. Podzielę się więc może z wami moim umiłowanym fragmentem Pisma (jeżeli można tak w ogóle napisać :-D )

Iz 53, 2-7

Wyrósł bowiem przed nim jako latorośl i jako korzeń z suchej ziemi. Nie miał postawy ani urody, które by pociągały nasze oczy i nie był to wygląd, który by nam się mógł podobać. (3) Wzgardzony był i opuszczony przez ludzi, mąż boleści, doświadczony w cierpieniu jak ten, przed którym zakrywa się twarz, wzgardzony tak, że nie zważaliśmy na Niego. (4) Lecz on nasze choroby nosił, nasze cierpienia wziął na siebie. A my mniemaliśmy, że jest zraniony, przez Boga zbity i umęczony. (5) Lecz on zraniony jest za występki nasze, starty za winy nasze. Ukarany został dla naszego zbawienia, a jego ranami jesteśmy uleczeni. (6) Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich. (7) Znęcano się nad nim, lecz on znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył swoich ust. (8)

Przepraszam Zbyszekg4 że korzystam z Twojego tematu! Mam nadzieje że "nie przeszkadzam"! ;-)
  Wyznanie: Brak_denominacji

Idka 

Wysłany: Wto Lut 09, 2010 21:57   

Zbyszekg4 napisał/a:
Bliskie jest tez przyjscie Pana, wiec delikatnie sugeruje odnowic to oczekiwanie.

Cały czas trwam w oczekiwaniu Pana. Przestałam tylko spekulować i przywiązywać uwagę do wydumanych dat. :)
2112 napisał/a:
żyje z Panem zaledwie od kilku miesięcy

Najważniejszy jest sam fakt chodzenia z Panem. "Tak będą ostatni pierwszymi, a pierwsi ostatnimi"(Mat 20:16). Przed Bogiem wszyscy wierzący są równi i otrzymają w jednakowej mierze dar łaski- życie wieczne. Pozdrawiam serdecznie. :)
  Wyznanie: Kościół Wolnych Chrześcijan

Zbyszekg4 
Potrzebuję Boga!

Ostrzeżeń:
 2/5/9
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 17:14   

2112 napisał/a:
Przepraszam Zbyszekg4 że korzystam z Twojego tematu! Mam nadzieje że "nie przeszkadzam"!

Alez skad, korzystaj do woli... Pozdrawiam serdecznie! Wzrostu duchowego zycze! :-D

Zbyszekg4 
Potrzebuję Boga!

Ostrzeżeń:
 2/5/9
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 17:18   

Idka napisał/a:
Cały czas trwam w oczekiwaniu Pana. Przestałam tylko spekulować i przywiązywać uwagę do wydumanych dat.

Jako adwentysta popieram Cie tutaj zdecydowanie; mamy oczekiwac, mamy byc gotowymi, bez spekulacji nt dat paruzji Pana!

Odpowiedz do tematu