|
Spowiedź uszna |
| Autor |
Wiadomość |
mateyko
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 01:31 Spowiedź uszna
|
|
|
Witam,
jestem jak dotąd katolikiem jednak chcę przejść na protestantyzm, po prostu po przeczytaniu Pisma Świętego w moim odczuciu nie znalazłem uzasadnienia niektórych praktyk. Mam tylko jeden problem. W Ewangelii Jana 20,23 sprawa dotycząca grzechów i ich odpuszczania lub zatrzymywania.
| Cytat: | | (21) I znowu rzekł do nich Jezus: Pokój wam! Jak Ojciec mnie posłał, tak i Ja was posyłam. (22) A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego. (23) Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane |
Mam w związku z tym pytanie. Czy jest Kościół protestancki który uznaje spowiedź uszną?
I drugie pytanie raczej poboczne bo raczej może tu byc duża polemika, dlaczego protestanci nawet Ci dla których priorytetem jest Pismo Święte nie uznają takiej formy spowiedzi?
Ciekawostka:
| Marcin Luter napisał/a: | | "Nie chcę, aby ktokolwiek odrzucał spowiedź uszną i nie zamieniłbym jej na żadne skarby świata. Dawno zostałbym pokonany i pożarty przez szatana, gdybym nie korzystał ze spowiedzi" (Wittenberga, marzec 1522 roku). |
Osobiście bardzo korzystam na spowiedzi dlatego nie chcę porzucać tej praktyki po przejściu na protestantyzm. |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Rzymskokatolicki
|
|
|
|
 |
Rembov

|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 08:46
|
|
|
| Cytat: | | Osobiście bardzo korzystam na spowiedzi dlatego nie chcę porzucać tej praktyki po przejściu na protestantyzm. |
Złe wieści:
Protestanci odrzucili ten sakrament, więc nie będziesz mógł z niego korzystać. |
_________________ "Przeciwko prezbiterowi nie przyjmuj oskarżenia, chyba że na podstawie dwu albo trzech świadków."
Święty Paweł z Tarsu
"Siła argumentów jest bezsilna wobec argumentu siły."
Zdzisław Dolatowski |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Katolicki
|
|
|
|
 |
marcin
poza forum

|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 09:49
|
|
|
| mateyko napisał/a: | | jestem jak dotąd katolikiem jednak chcę przejść na protestantyzm |
to czemu mam polskokatolicki w opisie wyznania? aby na pewno jesteś katolikiem albo czy na pewno wiesz co znaczy nim być? |
_________________ masochistą nie jestem, żegnam forumowiczów!
blog ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ
 |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
Robertamigo
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1236 Skąd: Bayern
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 09:52
|
|
|
| Rembov napisał/a: | | Cytat: | | Osobiście bardzo korzystam na spowiedzi dlatego nie chcę porzucać tej praktyki po przejściu na protestantyzm. |
Złe wieści:
Protestanci odrzucili ten sakrament, więc nie będziesz mógł z niego korzystać. |
Praktyki te powstaly w sredniowieczu,wiec ciezko uwierzyc w tak puzne objawienie "prawdy" wierzacym przez Ducha Swietego.
Ap.Pawel piszac o wyznawaniu sobie wzajemnie grzechow nie mial wcale na mysli spowiedzi usznej, tylko napominal wiernych ,jesli by zgrzeszyli w stosunku do brata ,mamy obowiazek mu to wyznac ( no i oczywiscie naprawic szkode). |
|
|
|
| |
Wyznanie: Inne ewangeliczne
|
|
|
|
 |
KAAN
fundamentalista
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 10:11 Re: Spowiedź uszna
|
|
|
| mateyko napisał/a: | Witam,
jestem jak dotąd katolikiem jednak chcę przejść na protestantyzm, po prostu po przeczytaniu Pisma Świętego w moim odczuciu nie znalazłem uzasadnienia niektórych praktyk. Mam tylko jeden problem. W Ewangelii Jana 20,23 sprawa dotycząca grzechów i ich odpuszczania lub zatrzymywania.
| Cytat: | | (21) I znowu rzekł do nich Jezus: Pokój wam! Jak Ojciec mnie posłał, tak i Ja was posyłam. (22) A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego. (23) Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane |
Mam w związku z tym pytanie. Czy jest Kościół protestancki który uznaje spowiedź uszną?
I drugie pytanie raczej poboczne bo raczej może tu byc duża polemika, dlaczego protestanci nawet Ci dla których priorytetem jest Pismo Święte nie uznają takiej formy spowiedzi?
Ciekawostka:
| Marcin Luter napisał/a: | | "Nie chcę, aby ktokolwiek odrzucał spowiedź uszną i nie zamieniłbym jej na żadne skarby świata. Dawno zostałbym pokonany i pożarty przez szatana, gdybym nie korzystał ze spowiedzi" (Wittenberga, marzec 1522 roku). |
Osobiście bardzo korzystam na spowiedzi dlatego nie chcę porzucać tej praktyki po przejściu na protestantyzm. | Może parę wyjaśnień na początek;
1. Nie ma czegoś takiego jak Kościół Protestancki. Istnieje po prostu Kościół, którego częściami są społeczności ludzi wierzacych, zbawionych zgromadzonych w denominacjach, ruchach, zborach wolnych. Protestantyzm jest jednym z ruchów - kierunków w Kościele, nie samym Kościołem.
2. Spowiedź uszna została wprowadzona 1000 lat po powstaniu Kościoła, nie ma uzasadnienia w Biblii. Werset który cytowałeś musi być konfrontowany z całym nauczaniem Słowa, a to prowadzi do wniosku że słowa te mówią o dwóch aspektach odpuszczania. Pierwszy to odpuszczanie związane z dyscypliną w społeczności (np. Ananiasz i Safira), drugi to Głoszenie Ewangelii i ogłaszanie dla jednych odpuszczenie grzechów, jeśli tą Ewangelię przyjęli lub zatrzymanie grzechów jeśłi ją odrzucili.
3. Jeśli koniecznie musisz pielęgnować spowiedź to Luteranie, o ile mi wiadomo, praktykują takie coś, u nich praktykuje się też chrzest dzieci. |
_________________ Albowiem łaską zbawieni jesteście, przez wiarę i to nie z was, Boży to dar, nie z uczynków, aby się ktoś nie chlubił. |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Wolnych Chrześcijan
|
|
|
|
 |
KAAN
fundamentalista
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 10:12
|
|
|
| Rembov i Marcin, nie powinniście wypowiadać się w tym dziale, to dział dla protestantów. |
_________________ Albowiem łaską zbawieni jesteście, przez wiarę i to nie z was, Boży to dar, nie z uczynków, aby się ktoś nie chlubił. |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Rembov

|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 15:00
|
|
|
| Nawet wtedy, jak protestanci piszą największe możliwe bzdury i kłamstwa na temat nauczania katolickiego, a poszukujący w nie uwierzy weźmie je za prawdę? |
_________________ "Przeciwko prezbiterowi nie przyjmuj oskarżenia, chyba że na podstawie dwu albo trzech świadków."
Święty Paweł z Tarsu
"Siła argumentów jest bezsilna wobec argumentu siły."
Zdzisław Dolatowski |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Adalbertus

|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 16:39
|
|
|
| Rembov napisał/a: | | Nawet wtedy, jak protestanci piszą największe możliwe bzdury i kłamstwa na temat nauczania katolickiego, a poszukujący w nie uwierzy weźmie je za prawdę? |
Czy w tym temacie ktoś napisał jakieś bzdury na temat Kościoła Rzymsko-Katolickiego? Jeżeli tak to proszę, wskaż gdzie.
Nie jest prawdą, że wszyscy protestanci nie praktykują spowiedzi. Na pewno spowiedź praktykują luteranie o czym można przeczytać w artykule znajdującym się: http://www.zwiastun.pl/nu...nabozenstwo.pdf |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
KAAN
fundamentalista
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 16:51
|
|
|
| Rembov napisał/a: | | Nawet wtedy, jak protestanci piszą największe możliwe bzdury i kłamstwa na temat nauczania katolickiego, a poszukujący w nie uwierzy weźmie je za prawdę? | Nawet wtedy nie wolno się tu wypowiadać katolikom. Jeśli będziesz uporczywie pisał w tym dziale będziesz miał punk karny. |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
Riddick
Nie przyszedłem przynieść pokój, ale miecz

Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2008 Posty: 2511 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 16:53
|
|
|
| mateyko napisał/a: | | Czy jest Kościół protestancki który uznaje spowiedź uszną? |
Oczywiście, kościół ewangelicko-augsburski uznaje spowiedź uszna, wiec nie słuchaj rzymskokatolików, którzy twierdzą inaczej |
_________________ Sympatyk protestantyzmu
Ja przyszedłem na świat jako światłość, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. Ew. Jana 12:46
Jezus jest Panem, życiem moim i zmartwychwstaniem |
|
|
|
| |
Wyznanie: Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny
|
|
|
|
 |
mateyko
|
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 01:11
|
|
|
Juz wszystko wyjasnione, rozmawiałem z przyjacielem starszym Rzeczywiscie te slowa maja inne znaczenie, wczesniej po prostu mialem watpliwosci gdyz zazwyczaj jak Jezus cos mowi to się tego nie ignoruje |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Rzymskokatolicki
|
|
|
|
 |
Riddick

|
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 18:47
|
|
|
| Jeszcze jedno, na serio jesteś polskokatolikiem? |
Ja przyszedłem na świat jako światłość, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. Ew. Jana 12:46
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
marcin
poza forum

|
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 19:19
|
|
|
spowiedz uszna pojawiła się bardzo wcześnie, jako zastapienie spowiedzi publicznej - nie publicznego odpuszczenia grzechów ale publicznego ich wyznania. Piszę tu bo mam w nosie ostrzeżenia i ważne dla mnie aby osoba pytająca mogła poznać prawdę. Na zachodzie spowiedź uszna to około VIII wiek, na wschodzie było to dużo wcześniej ale to wynika z tego że na wschodzie praktykowano w wiekszy sposób osobiste doradztwo duchowe.
W luteranizmie jest w opcji spowiedz uszna ale praktykowana jest publiczna, w luteranizmie jak i katolicyzmie jest podobne rozumienie spowiedzi mimo że w luteranizmie nie jest sakramentem. Chodzi o uznanie władzy kluczy - to pastor odpuszcza grzechy mocą nadaną mu przez kościół itd... jeśli chcesz o tym porozmawiać jest do mnie gg wiec pisz.
Skoro masz w nosie ostrzeżenia to dostaniesz punkt karny. |
_________________ masochistą nie jestem, żegnam forumowiczów!
blog ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ
 |
| Ostatnio zmieniony przez KAAN Pon Sie 24, 2009 09:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
 |
Riddick

|
Wysłany: Nie Sie 23, 2009 21:47
|
|
|
| marcin napisał/a: | | jeśli chcesz o tym porozmawiać jest do mnie gg wiec pisz. |
Przecież nie jesteś chrześcijaninem, dlaczego miały rozmawiać o Chrześcijaństwie z Tobą? |
|
|
|
| |
|
|
|
|
 |
markulus

Pomógł: 49 razy Dołączył: 13 Lis 2008 Posty: 4163 Skąd: z Miast(k)a ;)))
|
Wysłany: Pon Sie 24, 2009 08:48
|
|
|
werset
Jk 5:16 Bw "Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim i módlcie się jedni za drugich, abyście byli uzdrowieni. Wiele może usilna modlitwa sprawiedliwego."
nie mówi o spowiedzi ksiedzu na ucho by ten jako pośrednik między nami a Chrystusem dał odpust naszym grzechom. (tak na marginesie - znowu nikolaityzm w katolickim wydaniu)
Jezus nauczał:
Mt 6:12 Bw "i odpuść nam nasze winy, jak i my odpuszczamy naszym winowajcom;"
mamy odpuszczać tym co zgrzeszyli przeciwko nam tym bardziej gdy ten grzech nam wyznają. |
_________________ "Prawo jest dla tych, którzy sami siebie uważają za sprawiedliwych, aby upokorzyć ich pychę. Ewangelia jest dla zgubionych by podnieść ich z rozpaczy"
- C.H.Spurgeon -
http://noweprzymierze.org |
|
|
|
| |
Wyznanie: Kościół Zielonoświątkowy
|
|
|
|
 |